Най-популярната туристическа атракция на Стара Загора  - Зоопаркът, е с

...
Най-популярната туристическа атракция на Стара Загора  - Зоопаркът, е с
Коментари Харесай

Стара Загора с три номинации в престижния конкурс „Сграда на годината“

Най-популярната туристическа атракция на Стара Загора  - Зоопаркът, е с номинация в влиятелния Национален конкурс „ Сграда на годината “, в категория „ Проекти, свързани с развиването на градовете “. За оценката „ Награда на публиката “, всеки може да поддържа напълно обновената зооградина на следния линк:. Със своите 70 декара повърхност и 400 животни, ситуиран в сърцето на парк „ Митрополит Методий Кусев “, Зоопаркът е най-големият в страната отвън столицата. Бързо се трансформира в обичано място освен за старозагорци, само че през топлите месеци привличаше гости освен от България. Показателни са мненията на повече от 3200 консуматори на Гугъл reviews, които му дават междинна оценка 4,5 от 5 звезди. Зоопаркът в Стара Загора е монумент на парковото и градинско изкуство с национално значение. Неговият ремонт реализира освен цялостното му възобновяване, само че и запазването на хармонията с природата. В реконструкцията бяха употребявани извънредно естествени материали, като каменни плочи и дървени облицовки.

„ Новото озеленяване по алеите е с по-висока централизация на цъфтящи типове, които да притеглят и подкрепят пчелите и по този начин да се подтиква развиването на естествена екосистема. Засадихме цъфтящи увивни растения и шубраци към преградните мрежи, свързани към новоизградената напоителна система “, споделя арх. Иван Киряков, създател на плана. Освен това всички детайли на обектите от основите до покрива са хидро- и топлоизолирани, според стандартите за устойчива архитектура. Покривите на постройките са конструирани по този начин, че да могат да бъдат конфигурирани на идващ стадий фотоволтаични съоръжения. Обособена е нова зона за мечки, отговаряща на нормативните условия за развъждането им, излиза наяве от думите на арх. Киряков.
-->
В същата категория, номинация има и актуализирания Летен спектакъл, който също се намира в красивия натурален парк „ Митрополит Методий Кусев “. Линкът за поддръжка е:. Архитектурното осъществяване е дело на " Архитект Янулов " ЕООД. Основната цел на плана е запазването на симбиозата сред открития спектакъл и заобикалящата го среда, посредством възобновяване и реорганизация на съществуваща постройка и запазване на парковото и градинско изкуство в околното му пространство. За реализацията на този план са употребявани естествени материали, а каменната зидария, присъща за целия парк, се вписва съответно. Околното пространство съставлява зона с амфитеатрално ситуирани седящи места за аудитория с огромен потенциал. По този метод оборудването наподобява като неразделна част от парка, а самата структура основава илюзията, че изниква по натурален метод от терена, като вписва в себе си наличната растителност. Изградена е пергола, чиято железна структура е облечена с алуминиева облицовка с дървесен фладер. Тя покрива сцената и оркестрината, като част от нея е остъклена, а в останала си част е ажурна, което по едно и също време обезпечава отбрана от метеорологичните условия и разрешава свободното прекосяване на стволовете на съществуващите дървета. За възстановяване на функционалното положение на постройката са построени подземни гримьорни и две вкопани подземни тоалетни наоколо до северния и южния вход, налични и за хора в неравностойно състояние.

Друг емблематичен план, който бе приключен през годината, също е част от националния конкурс. Покритият пазар „ Васил Шаханов “ е в категория „ Търговски здания и ритейл паркове “. Подкрепа може да бъде дадена на следния линк:  . Проектът е дело на „ Архитект Киряков " ЕООД, с ръководители на екип арх. Иван Киряков и арх. Петър Киряков. Преобразяването на постройката я направи атрактивен публичен център със актуален и автентичен дизайн, посредством развиването на нови функционални, информационни и образни връзки. Беше разширена прилежащата улицата към пазара, построиха се серия от кръгови кръстовища и пешеходни пътеки, велосипедни направления и нови пешеходни мостове над реката. Създаде се нов озеленен площад с водни резултати, директно пред постройката. Има и съседен паркинг с острови от едноразмерна растителност. Партерите на постройката са с инсталирани зелени стени – отвесни градини, които пречистват въздуха и основават удобна градска среда. Обемно-пространственото създаване на обекта търси признака на взаимоотношение на до неотдавна непознати устройствени зони, които към този момент се допълват. Естетиката на постройката е минималистичен екстериор в бяло от железни панели със прикрит монтаж, вътрешни скрити пешеходни улици и широкоформатна окачена фасада. Сградата следва правилата на енергийно дейно и без бариерно строителство с оптимално улеснен достъп на хора, в това число и за хора в неравностойно състояние. Конструкцията е забележима в интериора, посредством което е реализирана образна и функционална синергия сред архитектура и носеща структура.

Конкурсът „ Сграда на годината “ е основан през 2002 година Той е най-популярното и влиятелно годишно събитиe в областта на капиталовите планове, строителството и архитектурата в България. Гласуването се случва чрез въвеждане на годен e-mail адрес от 1 до 14 декември. Церемонията по връчване на премиите е планувана за 15 декември.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР